Servis klima uređaja i ugradnja

Servis klima uređaja kao i montažu prepustite iskusnim i sertifikovanim montažerima i serviserima. Za sve konsultacije možete nas kontaktirati.

Kako bismo razumeli neophodnost održavanja klima-uređaja, pre svega treba da se upoznamo sa načinom na koji radi.
Klima-uređaj je aparat koji radi izmenu toplote preko dva izmenjivača toplote. Prvi izmenjivač je unutrašnja jedinica koja se nalazi unutar prostora koji se klimatizuje, a drugi izmenjivač je „spoljašnja jedinica“ koja se nalazi na fasadi ili drugom mestu pogodnom za ugradnju.

Da bismo se rešili tih problema neophodno je redovno i temeljno očistiti klima-uređaj. To ne podrazumeva samo pranje filtera već i pranje isparivača, drenažne tacne sa odvodnim kanalom i ventilatora koji služi da distibuira vazduh u prostoriji.

Pod redovnim (malim) servisom podrazumevamo, čiđćenje freonskog izmenjivača spoljnje i unutrašnje jedinice, čišćenje drenažnog kanala, suvo čišćenje turbine, dezifenkcija unutrašnjeg izmenjivača i filtera, provera i manja dopuna freona, provera funkcionalnosti vitalnih delova.

Veliki servis podrazumeva pranje unutrašnjeg izmenjivača sa hemijskim preparatima koji odmašćuju i dezinfikuju komplet unutrađnju jedinicu, pranje turbine unutrašnje jedinice, pranje spoljašnjeg izmenjivača(spoljašnja jedinica), provera količine freona, funkcionalnost vitalnih delova.

Često postavljena pitanja

unija servisera

Kako biste dobili kvalitetnu montažu klima uređaja i efikasnu podršku garantnog roka, preporuka je da montažu vrše serviseri Unije servisera kojih smo i mi deo.

18 Godina Iskustva

Servisi klima uređaja

Servis klima uređaja je neophodno raditi jednom do više puta godišnje u zavisnosti gde je uređaj montiran ( stambena jedinica ili poslovni prostor). Razvoj bakterija, buđi i virusa unutar klima uređaja je neminovan i to jedan od razloga za redovno održavanje.

Drugi razlog jeste provera rada i funkcionalnost vitalnih delova bez koji klima neće raditi ili će raditi sa mnogo manjim kapacitetom i povećanom potrošnjom el. energije. Najbolje vreme za servise jeste u pred sezonu hlađenja i pred sezoni grejanja. Servisiranje uređaja u jeku sezone hlađenja ili grejanja nije problem ako imate strpljenja da čekate po nekoliko dana kako bi serviser došao da bi očistio ili popravio klimu. Imajte na umu da popravke klima nekada znaju da traju i po nekoliko dana čak i nedelja u zavisnosti od raspoloživosti rezevnih delova.

Prilikom servisa koristimo najsavremenije dijagnostičke uređaje koji nam omugućavaju da brzo i sigurno utvrdimo problematiku u radu klima uređaja ili toplotne pumpe.

Montaža klima uređaja i toplotnih pumpi:

Montaže uređaja vrše iskusni montažeri sa dugogodišnjim iskustvom. Prilikom ugradnje poštujemo sve tehničke norme koje zahteva prizvođač uređaja, a sve sa cijom da uređaj radi besprekorno. Treba napomenuti da za standardne on/off klime dužina freonske instalacije nije bitna tj. min je 1m pa na više dok kod invertera je tehnički minimum 3 metra. Razlog tome jeste da količina freona koja se nalazi kao predpunjenje u samoj klimi je projektovano za minimum 3 metra instilacije. Ispod te mere može doći do slabijieg rada koji će se najviše manifestovati u režimu grejanja.

Pre puštanja klime u rad mi obavezno vakumiramo sistem kako bi freon nesmetano cirkulisao sistemom. Najveći problem pri radu uređaja pravi upravo loši spojevi i cevi koje su pune vlage. Ista ta vlaga se smrzava pri cirkulisanju freona i pravi čepove koji će sigurno uticati na dugovečnost i kvalitet rada klima uređaja. Kompresoru se tada znatno smanjuje životni vek, a garancija gubi od strane proizvođača. Ako se pitate kako to proizvođač može da zna, tako što se ispituje kvalitet ulja u kompresoru.
Garancija na montažu klima uređaja i toplotnih pumpi je 24 meseca.

Standardne ugradnje podrazumeva bušenje jedne probojne rupe, bez bušenja betona. Bušenje betona se uvek dodatno naplaćuje u zavisnosti od kompeksnosti situacije. Korišćenje skela ili  auto dizalica kako bi se namontirala spoljašnja jedinica se posebno naplaćuje. 

Pozicije za montažu klime uglavnom zavise od tehničkih mogućnosti i želje vlasnika. Najbolje je montirati unutrašnju jedinicu na poziciju gde će se njen kapacitet iskoristiti do maksimuma. Naš cilj je da Vam pomognemo u odluci koju klimu da kupite i gde da je postavite kako bi vaš uređaj radio lagano, a vi se osećali ugodno.

Zašto je bitno održavati klima uređaj?

Kako bismo razumeli neophodnost održavanja klima-uređaja, pre svega treba da se upoznamo sa načinom na koji radi.

Klima-uređaj je aparat koji radi izmenu toplote preko dva izmenjivača toplote. Prvi izmenjivač je unutrašnja jedinica koja se nalazi unutar prostora koji se klimatizuje, a drugi izmenjivač je „spoljašnja jedinica“ koja se nalazi na fasadi ili drugom mestu pogodnom za ugradnju.
Prilikom režima hlađenja u unutrašnjoj jedinici, kao što znate, dolazi do kondezacije vlage koja se nalazi u prostoru. U datom režimu količina kondezacije prevashodno zavisi od ova dva faktora: stepena vlažnosti vazduha i dužine rada uređaja (spoljašnje jedinice).
Prilikom prolaska vazduha kroz unutrašnju jedinicu vazduh sa sobom nosi i sitne čestice prašine, masne pare od kuvanja i pečenja hrane kao i prljavštinu koju nosi duvanski dim.

Čišćenje klima uređaja najmanje jednom mesečno

Koliko će se unutrašnja jedinica zaprljati zavisi od uslova u kojima ona radi. Neophodno je da svaki korisnik zna da filtere unutrašnje jedinice u režimu aktivnog rada treba čistiti najmanje jedanput mesečno tuširanjem mlakom vodom. Pranjem filtera uklanjaju se mehaničke nečistoće. Masne pare i duvanski dim se ne mogu oprati vodom, nego samo specijalnim sredstvima koja razlažu masnoće, a pritom nemaju korozivno dejstvo na bakar i aluminijum koji čine unutrašnjost izmenjivača toplote.

Virusi i bakterije u klima uređajima

Takođe, vazduh u prostoriji obično nije zagađen samo masnoćama i prašinom nego virusima i bakterijama koji su svakodnevno oko nas. Vlaga koja se stvara u unutrašnjem izmenjivaču toplote najviše pogoduje razvoju mikroorganizama. Neprijatan miris koji oseti prilikom korišćenja klima uređaja upravo dolazi od mikroorganizama nataloženih u drenažnoj posudi unutrašnje jedinice. Neprestano kijanje, kašljanje i grebanje grla su samo jedan od simptoma zagađenog vazduha u klimatizovanoj prostoriji. Takođe, dokazano je da su zaprljani klimatizacioni uređaji povoljna sredina za obitavanje koksaki virusa.

Period čišćenja i održavanja klime

Da bismo se rešili tih problema neophodno je redovno i temeljno očistiti klima-uređaj. To ne podrazumeva samo pranje filtera već i pranje isparivača, drenažne tacne sa odvodnim kanalom i ventilatora koji služi da distibuira vazduh u prostoriji. Neretko, ventilatori budu toliko prljavi da nisu u stanju da rade ni sa 50% kapaciteta, što odmah prouzrokuje duži rad klime i mnogo veću potrošnju el.energije. Za pravilno i temeljno čišćenje neophodno je skidanje prednje maske klime kako bi se pristupilo zaprljanim delovima. Period čišćenja klima-uređaja prvenstveno zavisi od uslova u kojima ona radi. Uređaje koji rade u stambenim prostorijama dovoljno je čistiti jeadanput godišnje. U kafićima, prodavnicama, restoranima, zdravstvenim ustanovama, proizvodnim pogonima … neophodno je čistiti uređaje od 2-4 puta godišnje.

Čišćenje uređaja treba prepustiti ovlašćenom servisu koji  će kvalitetno i pre svega savesno uraditi  taj posao.

Servisiranje spoljašnjeg dela klime

Spoljašnja jedinica je vitalni deo klima-uređaja bez čijeg rada nema ni hlađenja ni grejanja. Svaka spoljašnja jedinica, bez obzira gde se nalazi, prilikom svog rada kroz izmenjivač toplote provlači vazduh koji uvek u sebi sadrži prašinu, sitno lišće… Dužim radom, ukoliko se ne čisti, izmenjivač toplote se zapuši nečistoćom koja znatno remeti funkcionisanje klima-uređaja. U režimu hlađenja, unutarašnjoj jedinici pri visokim spoljnjim temperaturama (+30C, pa na više) drastično opada kapacitet , dok se spoljašnja jedinica pregreva i neretko zbog toga stradaju kompresor i drugi vitalni elementi. U ovim slučajevima se i potrošnja el.energije se uvećava što neće obradovati nijedan kućni budžet. Redovnim čišćenjem spoljašnje jedinice nećete dozvoliti da se nečistoća nagomilava. Previše prljave klime je u mnogo slučajeva neophodno skinuti sa nosača i odneti u servis kako bi se kvalitetno oprale i servisirale, a to je samo još jedan, veći izdatak. Odlaganje servisiranja klime može da dovede do trenutka kada joj više nema pomoći tj. zahteva kupovinu novog aparata.

servis spoljasnjeg dela klima